Du kan rädda liv!

Nu ska vi prata om ett ämne som ligger extremt nära mig om hjärtat – nämligen hjärt- och lungräddning (inte meningen att ordvitsa här). Jag har nämligen en gång i mitt liv behövt utföra hjärt- och lungräddning på en person, och det är det konstigaste och läskigaste jag har varit med om i hela mitt liv. Jag bor i Skåne, Helsingborg rättare sagt, och var nere och badade vid havet. Det var en mycket solig och fin dag, och det var massor av folk på badstranden, unga som gamla. Det var en sådan där dag där man kände att nästintill allting var perfekt. Men det skulle drastiskt ta sig en vändning. Jag låg och solade när jag hörde en kvinna börja skrika utifrån vattnet. Precis som så många andra, tittade jag upp och ville se vad det var som hände. Jag såg att hon stod i vattnet bredvid en manskropp som flöt vid ytan, och det såg inte normalt ut. Jag agerade på ren instinkt. Jag sprang ner till kvinnan och mannen, och andra var redan i färd med att dra upp mannen ur vattnet. De lade honom vid strandkanten, och då hade jag kommit fram. Jag ramlade ner vid mannen, och tog pulsen. Den var mycket svag. Antagligen hade han fått ett hjärtstillestånd eller liknande i vattnet. Jag påbörjade hjärt- och lungräddning, som jag gått i kurs på hos Jockes Rädda Liv Utbildningar för, och det hela gick både snabbt och långsamt. Jag minns inte så mycket, mer än att mannen till slut började hosta upp vatten. Det var såklart ett bra tecken. Inte långt efter det, kom livräddningen. Då kände jag att jag kunde avlägsna mig från platsen. Jag ville inte vara i vägen. Inte långt efter det, kom en ambulanshelikopter och förde bort mannen och kvinnan. Jag läste senare i tidningen att mannen hade överlevt. Det känns bra att veta att jag kunde hjälpa honom, och att det var tack vare den utbildning jag fått i ämnet. Jag uppmuntrar alla att gå en sådan kurs, för du kan på riktigt rädda liv med dina kunskaper. 

Du gillar kanske också...